PHP is een van de populairste programmeertalen van deze tijd. Volgens W3techs is PHP zelfs met 82% de meest gebruikte programmeertaal over de hele wereld. Zo is ook het aantal PHP vacatures in Nederland erg hoog vergeleken met andere programmeertalen. Vaak is het zo dat er hierbij gevraagd wordt naar ervaring met, of interesse in een PHP framework. PHP frameworks helpen ontwikkelaars om duidelijke en herbruikbare codes te schrijven. Er zijn veel verschillende frameworks om mee te werken en daarom onderzochten wij wat de 5 populairste PHP frameworks zijn.

Laravel
Symfony
Zend
CodeIgniter
CakePHP

PHP frameworks

Bij het vergelijken van verschillende data, zoals onze eigen data en Google Trends, viel op dat in Nederland het PHP framework ‘Laravel’ veruit het populairst is. Daarnaast worden Symfony, Zend, CodeIgniter en CakePHP het meest gebruikt. Elk framework heeft zijn eigen voordelen:

1 Laravel

Laravel is een gratis en open source PHP framework. Het is een redelijk nieuw framework met expressieve en stijlvolle syntax. Laravel heeft als doel web development gemakkelijk en snel te maken. Dit doen ze door de versoepeling van veelvoorkomende taken die worden gebruikt bij de meeste web projecten.

2 Symfony

Symfony is zonder twijfel een stabiel php framework. Dit framework wordt ook op grote schaal gebruikt door PHP ontwikkelaars bij het creëren van websites en webapplicaties. Symfony beschikt over veel herbruikbare PHP componenten, zoals Security, Templating, Translation, Validator, Form Config en meer.

3 Zend

Zend is een bekend PHP framework onder PHP ontwikkelaars. Zend is inmiddels uitgegroeid van Zend Framework 1 naar Zend Framework 2. Het is een succesvol framework met meer dan 15 miljoen downloads. Zend maakt gebruik van 100% object georiënteerde code.

4 CodeIgniter

CodeIgniter is een iets minder groot PHP framework. Het is een lichter, maar zeker krachtig framework waarmee full-featured webapplicaties gebouwd kunnen worden. CodeIgniter staat bekend om zijn super snelle prestaties.

5 CakePHP

CakePHP is populair bij PHP ontwikkelaars door zijn eenvoud, snelheid en het feit dat het minder coderen vergt. CakePHP is gemakkelijk te leren door snelle en flexibele templates. Mede door de ingebouwde CRUD functie is dit framework erg handig voor database-interactie. Ook heeft CakePHP meerdere ingebouwde functies voor security, email, sessies en cookies.

Er zijn natuurlijk nog veel meer PHP frameworks die jou misschien beter passen. Elke ontwikkelaar zal zijn eigen voorkeur hebben en dit zelf ondervinden. Hopelijk heb jij nu wel een goed overzicht van de meest gebruikte PHP frameworks en wordt jouw zoektocht naar een framework iets makkelijker.

Wil je graag werken met een van deze frameworks bij een leuke werkgever? Check dan hier alle PHP vacatures, en zoek naar vacatures met jouw favoriete framework.

php frameworks